Summer FHIT 3: Voeding & resultaat..

Voeding & resultaat..

We hoeven je niet uit te leggen dat voeding een belangrijke rol speelt in behalen van resultaat, wat je doelstelling ook is.

Niet alleen draagt gevarieerde voeding simpelweg bij aan je gezondheid en fitheid, maar ook levert het je energie om je dagelijkse activiteiten te kunnen doen. 

Het bevat zowel brandstoffen in de vorm van koolhydraten en vetten als bouwstoffen in de vorm van eiwitten. Samen worden deze drie dan ook wel de zogenaamde macronutriënten genoemd. 

Daarnaast bevat gezonde voeding ook de vitamines en mineralen die je nodig hebt om allerlei processen in je lichaam goed te laten verlopen, de zogenoemde micronutriënten. 


Balans in je eetpatroon

Veel mensen hebben moeite met een gezond voedingspatroon. In onze consumptiemaatschappij zijn er veel verleidingen om te eten of te drinken. En met al dat gemaksvoedsel om je heen is het lastig de juiste balans in je voeding te houden. 

Ons drukke bestaan gaat vaak ook ten koste van de aandacht en tijd om een gezonde maaltijd te bereiden en te nuttigen. Onbewust zijn veel mensen steeds minder gezond gaan eten en/of drinken. Niet vreemd dus dat de balans in de verschillende voedingsstoffen in ons dagelijks eten soms zoek is en daarmee de kans op allerlei stofwisselingsziektes is toegenomen.Verandering is lastig omdat je eenvoudigweg niet precies weet wat en in welke hoeveelheid je moet eten en/of drinken. 


Dus, op dieet?

Je kunt natuurlijk proberen een dieet te gaan volgen. Maar de praktijk leert dat maar al te vaak geen oplossing is, zeker niet op de langere termijn. Uit onderzoek blijkt dat vooral té veel restricties, de belangrijkste reden is om na een tijd weer te stoppen. 

Aan de ene kant is het natuurlijk makkelijk als precies wordt voorgeschreven wat je wel moet en niet mag. Maar aan de andere kant leer je niet hoe je op langere termijn zelfstandig je keuzes kunt maken om gezond te blijven eten of te drinken. 

Vandaar dat we bij FHIT's niet kiezen voor strak diëten, maar juist een meer flexibele aanpak. Niet dat we persé iets tegen hebben op diëten. Als iets werkt voor jou en in jouw leven past dan is dat prima. Gewoon blijven doen,

Echter bied de flexibelere methode je meer mogelijkheden om te eten en te drinken wat bij jou past. 

De 4 uitgangspunten zijn hierbij in het kort:


1. HOEVEEL je eet is belangrijker dan WAT je eet!

Hoewel vaak anders wordt beweerd heeft de voedingswaarde minder invloed op je gewicht en de compositie van je lijf dan de hoeveelheid die je eet of drinkt. Natuurlijk is gezonde en voedzame voeding van belang voor je algemene gezondheid. Het gaat daarentegen veel meer om het principe van de energiebalans: dat je de verhouding tussen wat je aan energie opneemt en verbrandt begrijpt en kunt toepassen. 

2. Je voedselkeuze hangt af van je voorkeuren, doelen en levensstijl! 

Het is raadzaam om het merendeel van je calorieën uit voedzame en gezonde voeding te halen, Maar het is helemaal niet erg als een gedeelte uit minder voedzame voeding komt. Het mag ook af en toe lekker zijn! De vuistregel is 80-20: 80% van je dagelijkse calorieën haal je uit voedzame, gezonde voeding, 20% mag je halen uit minder voedzame producten. 

3. Falen mag, opgeven niet! 

Er zijn situaties waar je in de verleiding komt om over de schreef te gaan. Ben dan niet te streng voor jezelf. Ben ervan bewust, maar het is geen doodzonde. Het gaat erom hoe je hier mee omgaat. Je schuldig voelen kan leiden tot een negatieve spiraal waardoor je eerder dieper in de put komt te zitten. Hou er rekening mee dat dit kan gebeuren, bereid je erop voor. Het zij zo, geniet van het moment, en ga vervolgens weer verder. 

4. Consistentie bepaalt uiteindelijk of je resultaat bereikt en behoudt!

Alles staat en valt met de discipline om door te zetten, vol te houden. Het doel is je resultaat te behalen maar ook vervolgens vol te houden. Ben ook realistisch: weet dat het tijd kost om je doel te behalen.


Wat betekent dit voor 3 meest voorkomende doelen voor de zomer: 

afvallen, spiermassa opbouwen of droogtrainen.


Met de tool die je dinsdag hebt ontvangen bereken je eenvoudig je dagelijkse energiebehoefte. Let wel het is altijd een indicatie, 50 kcal meer of minder maakt echt niets uit op de langere termijn! Bovendien kcal tellen zegt bij lange na niet alles.

Calorieën kunnen je namelijk misleiden en je kunt er obsessief over worden, dat leidt geregeld ertoe dat je uiteindelijk je doel niet behaalt. De 5 redenen om je niet blind te staren op het tellen van calorieën zijn:

  1. calorieën kunnen jou en je gezondheid misleiden;
  2. de ene calorie is de andere calorie niet (huh?!);
  3. calorie-arme producten kunnen ook dikmakend zijn;
  4. het aantal calorieën zegt niets over de opname er van;
  5. slanke mensen tellen hun calorieën niet.


Maar wat dan wel?

Afvallen is eigenlijk best simpel: door minder energie op te nemen dan je verbrandt ga afvallen.

Spiermassa opbouwen daartegen bereik je door juist meer energie op te nemen dan je verbrandt. 

Dit heet ook wel bulken. Nadeel is dat je niet enkel en alleen spiermassa opbouwt. Ook je vetpercentage zal stijgen. 

Daarom volgt na bulken vaak een periode van droogtrainen, ook wel cutten genoemd, om dat overtollige vet weer kwijt te raken. Heb je al voldoende spiermassa, dan kun je hoef je om droog te trainen (cutten) vooraf dus niet te bulken.  

Of je nu wil afvallen of juist droog wilt trainen, in beide gevallen is de samenstelling van je voedingspatroon erg belangrijk. Zo zal het voedingspatroon bij afvallen anders zijn in de fase van cutten. 

Komende week gaan we hier dieper op in. Intussen stel je zelf eens de vraag: wat is mijn doel eigenlijk? Vraag jezelf vervolgens in het verlengde van de vraag “hoe gezond voel jij je?” waarom wil je dat doel bereiken? 

Ook zin om in jezelf te investeren?
Bekijk onze lidmaatschappen