Pasen is net weer achter de rug. Hebben we de verleiding kunnen weerstaan of toch een paar chocolade paashaasjes en gevulde eieren gegeten? 
Dat het moeilijk is om lekkernijen te laten staan moge duidelijk zijn. Zeker als je op een weg zit die leidt naar een gezondere levensstijl. Helaas (tsja..) zijn er dan zo nu en dan die 'leuke' feestdagen waar altijd wel chocolade bijhoort; Kerstmis, Valentijnsdag en Pasen bijvoorbeeld. En dan nog niet gesproken over verjaardagen en familie-feestjes.

Maar, soms hoor je ook dat chocolade goed voor je is. Meestal niet. Dus, wat is het nou?
Het is moeilijk om een objectief beeld over chocolade te krijgen tegenwoordig, er zijn gewoon te veel onderzoeken die vanalles beweren en elkaar constant tegenspreken. Hier toch een poging!

De basis

Chocolade komt van een plant die voornamelijk in Midden Amerika groeit, de cacaoboom (Theobroma cacao). Niet te verwarren met de Chocolade Plant (Cosmos atrosanguinea) die naar chocolade ruikt, of de Coca Plant (Erythroxylum coca), waar cocaïne van wordt gemaakt.

De bonen van de plant worden verhit en opengebroken. Het vet wordt eruit gehaald door ze te kraken, wat de cacaomassa oplevert. Wanneer het vet uit deze massa is gehaald is de cacaoboter gevormd. Deze harde massa wordt verder fijngeplet tot een poedervorm. De boter en het poeder zijn de belangrijkste ingrediënten van chocolade.

Pure chocolade
Mixen van het poeder met boter en suiker levert pure chocolade op. Onderzoeken hebben uitgewezen dat pure chocolade het meest 'gezond' is. Hoe hoger het percentage cacao, hoe lager het suikergehalte: 70% chocolade betekent dan ook 30% suiker.

Witte chocolade
Voor witte chocolade wordt geen cacaopoeder gebruikt, alleen de boter. Melkpoeder en suiker worden toegevoegd aan de boter en dat is waar de witte kleur vandaan komt. Witte chocolade bevat het hoogste percentage suiker van alle chocolade varianten.

Melk chocolade

Melk chocolade bevat alle ingrediënten: boter, poeder, melk en suiker.

Waarom is chocolade 'gezond'?

Chocolade bevat antioxidanten, welke het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Een gezonde inname van 4 gram per dag zou hiervoor moeten zorgen. Dit resulteert in 10 gram pure chocolade, 13 gram melk chocolade of heel veel witte chocolade.

Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in de cellen tegen "vrije radicalen". Deze vrije radicalen zijn agressieve en schadelijke stoffen die soms de oorzaak zijn van kapotte cellen en weefsels, welke dan weer kunnen leiden tot hart- en vaatziekten of kanker.

Waarom is chocolade ongezond?

Zoals je nu wel hebt kunnen lezen bevat chocolade enorm veel suiker. De hoeveelheid chocolade die je zou moeten eten per dag om 'gezond' te blijven is heel hoog, wat dan weer resulteert in een super hoog suikergehalte.

Chocolade bevat ook alkaloïden zoals theobromine, dat door ons lichaam als giftig wordt beschouwd. Het lichaam is gelukkig in staat om het af te breken, wat het ongevaarlijk maakt. Maar voor veel dieren (honden, katten, paarden, etc) is theobromine dodelijk. Zelfs kleine hoeveelheden van het goedje kan een huisdier doden. Geef je huisdieren daarom ook NOOIT chocolade!

Daarnaast bevat chocolade veel caloriën als gevolg van het aanwezige vet en suiker. Als je je bedenkt dat we maar 10 tot 15 gram per dag nodig hebben, moeten we ook maar een klein beetje ervan eten. Maar wie eet er nu maar 2 kleine stukjes chocolade? Normaal gesproken verdwijnt de hele reep, of het hele blok meteen!

Aanbevelingen

Omdat ons lichaam chocolade ziet als giftig kun je je afvragen in hoeverre het 'gezond' is. De aanwezige antioxidanten zijn niet echt nodig om juist uit chocolade te halen. Er zijn vele andere voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten met dezelfde werking (risico op hart- en vaatziekten verlagen), zonder gifstoffen of negatieve ingrediënten zoals suiker, en welke ook niet dodelijk zijn voor je huisdieren.
Wat dacht je namelijk van gewone gezonde groentes en fruit? Gevarieerd eten met voldoende groentes en fruit zorgt er al voor dat je voldoende antioxidanten binnen krijgt. Je hoeft dus echt niet bakken met chocolade te eten, en ook geen andere voedingssupplementen.

Conclusie

Mijn mening? Chocolade hoort niet thuis in een gezonde levenswijze. Daarbij niet zeggende dat je het niet kunt eten, maar er zijn gewoon zoveel gezondere vervangingen te krijgen. Beperk de hoeveelheid en wanneer je het wel eet, probeer dan in ieder geval pure chocolade te krijgen met een heel hoog cacao percentage.

Geloof niet alle onderzoeken of reclames over "gezonde chocolade", dat bestaat niet! Onderzoek dat je laat zien dat chocolade gezond is is waarschijnlijk gedaan in opdracht van de chocoladefabrieken zelf. Natuurlijk willen zij dat mensen denken dat chocolade gezond is, dan gaan wij er namelijk meer van kopen.
Als je het alleen wilt eten omdat er goede antioxidanten in zitten: er zijn legio vervangingen in omloop die heel wat gezonder zijn, zonder gifstoffen en suikers.

Geschreven door: Annigje Franssen voor F.H.I.T.'s Uden © 2017

Ook zin om in jezelf te investeren?
Bekijk onze lidmaatschappen