Summer FHIT 6: Ongezonde gewoontes

Je hebt dan wel niet de controle over alles wat er gebeurt in je leven,

je hebt wel de controle over wat je eet en drinkt!


Eten en drinken uit gewoonte 

Een van de conclusies uit de corona-crisis van de afgelopen maanden is het onverbiddelijke verband tussen overgewicht en de verhoogde kans op overlijden. 

Hoewel onvoldoende dagelijkse beweging een belangrijke oorzaak voor overgewicht is, is ontegenzeggelijk ongezonde voeding de belangrijkste reden. Onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, toonde aan dat één op de vijf sterfgevallen toe te schrijven is aan ongezonde voeding. 

Dat het nuttigen van een ongezonde etenswaar slecht is voor onze gezondheid, is niet nieuw. Maar de cijfers onderbouwen die stelling. 

Volgens de onderzoekers is een slecht voedingspatroon verantwoordelijk voor meer sterfgevallen dan roken of een hoge bloeddruk. 

Zo rekenden de onderzoekers uit dat ongezonde voeding in 2017 zo’n 11 miljoen levens eiste, terwijl roken in verband wordt gebracht met 8 miljoen doden en een hoge bloeddruk met 10,4 miljoen sterfgevallen. 

Als het om voeding gaat, denkt iedereen tegenwoordig te weten wat het beste is. 

In de praktijk blijkt dit niet te kloppen, want meer dan de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht en het aantal mensen met diabetes neemt fors toe. Hieruit blijkt dat we toch ergens iets niet goed doen.  

Eet- maar ook drinkgewoontes hebben zich, net zoals andere gewoontes, vaak onbewust ontwikkeld. 


Kijk maar eens wat op jou van toepassing is:

1. Je bent vanaf kinds af aan opgevoed met suikerhoudende producten. Zonder dat je er erg hebt ben je aan suiker verslaafd geraakt;

2. Overal is voedsel om je heen en je zintuigen worden voortdurend geprikkeld door reuk of wat je ziet.  Je luister niet langer naar je lichaam, maar eet en drinkt vanuit emotie. Je voelt je nadien voldaan en prettig.

3. Veel wat ook jij consumeert is commercieel gemanipuleerd. De onnatuurlijke stoffen die in je eten en drinken zijn gestopt door de voedselfabrikanten doen je verlangen naar meer.

4. Door je opvoeding, je sociale omgeving en slimme marketing zijn je voedingsgewoontes gevormd. Maar tegenstrijdige informatie, wat nu wel of wat nu juist niet gezond is, maakt het maken van de juiste keuzes moeilijk. Je weet niet beter en hebt geen idee meer wat nu wel en wat nu niet gezond meer voor je is.

Wellicht dat je jezelf in een of meer van bovenstaande beweringen herkent. Maar hoe verander je dit nu? Door te beginnen bij het begin. En de eerste stap is bewust te worden van de gewoontes die je wilt veranderen. 


Een gewoonte bestaat uit 3 onderdelen

- De trigger: je loop door een winkelstraat en je voelt een rommelend gevoel in je maag

- de routine: je passeert een eettentje en gaat binnen, bestelt een kop koffie met iets lekkers

- de beloning : Een lekker voldaan  gevoel tijdens het eten en drinken en je hongergevoel is weg.

De uitdaging is dus om enerzijds de trigger van de gewoonte te verwijderen of anderzijds om de trigger en de beloning te behouden en de routine te vervangen. 

Inzicht in deze routines die je dagelijks is een eerste stap om slechte gewoontes af te leren of een oude gewoonte vervangen door een nieuwe.

In bovenstaand voorbeeld zou je dus:

1. De trigger vermijden: door te zorgen dat je dat rommelend gevoel in je maag voor bent. Dat kan door bijvoorbeeld voortijdig te eten en drinken, dus voordat je gaat winkelen een voedzame, gezonde maaltijd te nuttigen;

2. Verander de routine: voel je dan toch een rommelend gevoel, en je stapt dat eettentje binnen, bestel dan iets gezonds en verantwoords. Vermijd juist op die momenten dat je vervalt in ongezonde routines.


Overdenk eens wat jij aan ongezonde voedingsgewoontes hebt. 

Welke trigger verleid je toto die ongezonde gewoonte en welke beloning ervaar als je je toch hebt laten verleiden tot die ongezonde gewoonte?

In de komende blog ga ik wat dieper in hoe niet je verleden dan wel je omgeving bepalend is voor je gedrag, maar dat jij zelf diegene kunt zijn die bepaalt welke gewoontes je ontwikkelt.


Ook zin om in jezelf te investeren?
Bekijk onze lidmaatschappen