Zo, gisteren de eerste training, vandaag de eerste mail van Summer FHIT. 

En dat met een spannende avond voor de boeg. Vanavond zullen we meer weten hoe lang we nog thuis, in de tuin of in het park moeten trainen. Misschien horen we wanneer FHIT’s weer open mag.

Let’s keep our fingers crossed…

Deze week staan in de mails de kernprincipes van Summer FHIT op het programma.

  1. Vandaag: Waar sta je nu? 
  2. Donderdag: je sport misschien 1, 2 of meerdere keren per week thuis. Maar waar moet je eigenlijk op letten om verantwoord te sporten?
  3. Zaterdag: voeding speelt een belangrijke rol in het bereiken van je doel. Wat zijn de basisuitgangspunten om meer balans in je voedingspatroon te krijgen?

Waar sta je nu? – Fysiek

Gisteren heb je de FHIT Test gedaan. Fysiek is dat de benchmark die we zullen bijhouden. En natuurlijk wil je over 8 weken beter en fitter zijn geworden.  Bij de mail van vandaag is een tooltje bijgesloten om je resultaten bij te houden. Het is een Excel-file. Wanneer je dit opent zie je allerlei blauw gekleurde cellen. Hierin kun je je gegevens en testresultaten invullen. Na het invullen worden de andere cellen automatisch berekend. 

Waar sta je nu? – Voeding

Om je voeding bij te houden kun je in dezelfde excel tool je dagelijkse energiebehoefte berekenen. Wil je meer weten wat dat betekent voor de verhouding koolhydraten – eiwitten – vetten, stuur dan dit tooltje ingevuld aan Jessica via info@fhits.nl. Zij zal dan in de loop van deze week naar je gegevens kijken en je vervolgens op grond van je doel een advies sturen.

Waar sta je nu? – Mentaal

Maar nu een andere vraag: waar sta je in mentaal opzicht nu je aan Summer FHIT begint?

Want als je blijft denken wat je altijd dacht, blijf je doen wat je altijd gedaan hebt … en de rest kun je invullen. De mails in de komende 2 weken dagen je uit naar jezelf te kijken. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen in hoeverre je die uitdaging aangaat.

Laten we eens naar het startpunt kijken op mentaal vlak. Want gezond blijven is in deze tijd meer dan ooit het devies. Heb je jezelf al eens ooit de vraag gesteld: 

Wat houdt “gezond” eigenlijk voor mij in?

Als je via Google zou opzoeken wordt “gezond” al snel gerelateerd aan de afwezigheid van ziekte. Met andere woorden: als je niet ziek bent, ben je gezond!! 

Maar dat is wel erg kort door de bocht. Want ben je gezond als je niet lekker in je vel zit? Of als je ’s avonds doodmoe bent van je werk en geen tijd hebt voor je kinderen? Of ben je gezond als je in angst leeft corona te krijgen? Hoewel veel klachten niet worden erkend als ziekte, zorgen deze er wel voor dat je je niet gezond voelt. Je ongezond voelen is niet altijd het gevolg van individueel gedrag. Ook de omgeving waarin je leeft, werkt en woont heeft hierop invloed.  

De definitie van “gezond” zoals wij die hanteren bij FHIT’s gaat dan ook een stukje verder: 

Gezond zijn betekent dat je zowel fysiek, als mentaal als sociaal-emotioneel alsook spiritueel met jezelf en met jouw omgeving in balans bent en je daar goed bij voelt. 

Aan jou de uitdaging voor vandaag:

Ga eens na wat voor jou gezond zijn betekent: hoe gezond leef je eigenlijk en in hoeverre ben je daar tevreden over? Geef je zelf een cijfer over je fysieke gezondheid, je mentale gezondheid en je sociaal-emotionele gezondheid. Tot slot: hoe staat het met spirituele gezondheid? Hoe geïnspireerd en gemotiveerd ben je om dat te bereiken wat je wilt bereiken?

En mocht je jezelf vervolgens geen 10 hebben geven: waarom niet en wat schort eraan?