Iedereen die fanatiek sporter – of beginnend sporter – is, ontkomt er niet aan Eiwitten.

Deze proteïnen zijn essentiële macronutriënten die ons lichaam deels zelf produceert en deels uit onze voeding verkregen wordt. De aminozuren in eiwitten zijn onze voornaamste vrienden als het gaat om het opbouwen van spiermassa.

Er gaan veel feiten en fabels de ronde over eiwitten. Zo zou een rauw ei op de nuchtere maag fantastisch zijn en beloven allerhande zuivelfabrikanten dat hun proteïne verrijkte zuivel precies is wat je zoekt. Maar wat is nou het allerbeste? En bestaat dit überhaupt wel?

1. Er zijn alleen dierlijke eiwitten. Nee, er zijn naast dierlijke eiwitten ook plantaardige eiwitten. Het verschil tussen dierlijk en plantaardig eiwit is dat dierlijk eiwit een hogere kwaliteit heeft. Plantaardig eiwit bevat in verhouding tot dierlijk eiwit minder aminozuren. Is dierlijk eiwit dan per definitie beter? Nee, zeker niet. Voor optimale gezondheid is het belangrijk om zowel dierlijke als plantaardige eiwitten te nuttigen.

2. Van eiwitten krijg je puisten. Ja, dat kan, maar hoeft niet! Dit is meestal het gevolg van een té hoge dosering eiwitten. Het lichaam kan de eiwitten niet rustig verwerken en dit geeft kleine puistjes als resultaat.

3. Teveel eiwitten beschadigen je nieren en botten. Dit is toch wel de grootste fabel. Deze eiwitrijke mythe wat betreft onze nieren is inmiddels allang achterhaald en eiwitten hebben geen effect op onze botten. Sterker nog, al zou je een veelte hoge dosering eiwitten tot je nemen, zou dit totaal geen effect hebben op zowel onze nieren als botten. 

 Zo, nu dit alles helder is zijn wij van FHIT’s wel erg benieuwd wat jullie voornaamste eiwitbron is óf wat het gekste proteïne verrijkt product is wat je ooit in de supermarkt bent tegengekomen?

Groetjes Lesley