De afgelopen weken stonden de blogs Summer FHIT in het teken van je denken. De reden is simpel: je hebt jezelf een doel gesteld voor de komende zomer, maar als je blijft denken zoals je altijd gedacht hebt, zal je blijven doen wat je altijd gedaan hebt, met als gevolg dat je uiteindelijk het resultaat hetzelfde zal zijn zoals je altijd al gehad hebt!  

Nu verleggen we de focus op praktische invulling van het bereiken van je doelen. Een feit is de afgelopen tijd wel duidelijk geworden in deze corona-crisis: werken aan een gezonde levensstijl kan een cruciale factor zijn in het verkleinen van de kans op ernstige symptomen en het vergroten van de kans op herstel. En dat geldt niet alleen voor corona!!! 

De link tussen een ernstig beloop van een coronabesmetting en leefstijlziekten zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten wordt steeds duidelijker. Uit RIVM-cijfers blijkt dat meer dan 70 procent van de patiënten die overleden zijn aan het coronavirus, een of meer onderliggende aandoeningen had. Bijna de helft (43,5 procent) had hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Een kwart had diabetes type 2.

Het realiseren van je Summer FHIT-doel loopt dan ook parallel met een gezonde levensstijl. Voor een gezonde levensstijl zijn 4 elementen: een gebalanceerd en gezond voedingspatroon; voldoende bewegen, het reduceren van stress en voldoende slaap. En dat gelijk de basis voor het bereiken van welk Summer FHIT-doel je ook hebt. Hooguit verleg je hier en daar de accenten in je voeding, training, slaap en leefstijl. 

Dat het voedingspatroon belangrijk zal je wel weten. In de meeste gevallen is het zelfs 70% of meer bepalend in het bereiken van je einddoel. 

Maar is een gebalanceerd en gezond voedingspatroon? En welk voedingspatroon past het beste bij jou om je Summer FHIT-doel te bereiken? Kortom, een aantal aspecten die je helpen om de juiste keuzes te maken in je voedingspatroon om de fitste versie van jezelf te worden!

Let’s begin:

Een van de fundamentele ideeën achter Summer FHIT is dat we niet geloven in een “ideaal” voedingspatroon dat voor iedereen geldt. Ook geloven we niet in quick-fix-idee (“afvallen in 8 weken – “een strakke buik in 8 weken” enz.). Een gezonde levensstijl gaat verder dan dat. Bovendien als je al een bepaald doel daarmee bereikt, is het maar zeer de vraag of je dat ook op de langere tijd zult vasthouden. Laat staan wat het betekent voor je gezonde levensstijl op langere termijn.

Zoals je al eerder gelezen hebt, geloven we dat alleen door het veranderen van je gewoontes je in staat zult zijn ook op langere termijn je bereikte resultaten vast te houden. Je levensstijl veranderen is ook niet een kwestie van rigoureus alle oude gewoontes in een klap te gaan veranderen. De voedingspiramide laat je in zien hoe je in 5 stappen je voedingsgewoontes aanpast. 

In de komende blogs nemen we je stap voor stap mee alle 5 treden van de piramide op. Niet alleen met het doel je inzicht te geven wat iedere trede voor jou kan betekenen, maar vooral ook om je te helpen de focus te leggen op de juiste aspecten van je voedingspatroon.

Hierbij is je huidige voedingspatroon het startpunt. Door inzicht te krijgen in wat dit betekent voor je energieopname en – verbranding zul je al anders gaan kijken naar wat iedere dag eet en drinkt. 

Door je voedingspatroon aan te passen door bijvoorbeeld een aantal zaken te minderen of zelfs weg te laten, maar ook door misschien juist een aantal andere zaken te vermeerderen of juist toe te voegen leer je in de praktijk je eigen balans te vinden.