Er is niets beters om te drinken dan water. Dat lezen, en horen, we vaak. Maar hoeveel glazen hebben we dan eigenlijk nodig op een dag? En waarom is het zo belangrijk voor ons lichaam?
Normaal gesproken heeft ons lichaam 1,5 tot 2 liter water per dag nodig als basis behoefte. En eten waar veel water in zit helpt ook mee om de waterbalans op peil te houden. De hoeveelheid water dat we nodig hebben hangt meer af van onze gewoontes dan van ‘dorst’, want als we dorst krijgen hebben we eigenlijk al veel te weinig gedronken.
Waarom moeten we zo veel drinken?
Water is, naast zuurstof, de belangrijkste stof die ons lichaam nodig heeft. Water is de basis van alle biologische processen. Het is voornamelijk belangrijk voor het verteringssysteem omdat het zorgt voor een constante aanvoer en afvoer van stoffen.
Water reguleert ook onze lichaamstemperatuur. Dit is van hoog belang voor ons lichaam om de interne temperatuur op een bepaald niveau te houden. Dat is dan ook de reden waarom we veel water moeten drinken als we koorts hebben. Water absorbeert de warmte en exporteert dit naar buiten door middel van zweet.
Gouden regel
Veel water drinken! Geef je lichaam wat het nodig heeft: WATER!
Als je dorst hebt, hebt je waarschijnlijk niet genoeg gedronken. Wanneer je lichaam water uitscheidt produceren de speekselklieren in de mond minder speeksel. Onze mond wordt droog en dat wordt vaak gezien als ‘dorst’.
Beste drank ooit!
Er is echt niks beter dan water. De heerlijke verkoeling van koud, schoon water wanneer je warm en dorstig bent wordt gewoon niet overtroffen door welke andere drank dan ook.
Een voornaam aspect van de veerkracht van het lichaam is het filteren van het bloed, een functie die voornamelijk wordt uitgevoerd door de nieren. Deze filterinstalaties kunnen alleen maar effectief en naar behoren functioneren als er genoeg water door de kanalen stroomt om alle afvalstoffen af te voeren.
De nieren
De nieren kunnen dus niet goed functioneren zonder water. Wanneer de nieren niet naar behoren functioneren worden de schadelijke afvalstoffen opgeslagen in de lever. De functie van de lever is eigenlijk het omzetten van vetten naar bruikbare energie. Maar wanneer de lever een deel van de functie van de nieren moet overnemen, kan de lever zelf niet meer
100% functioneren. Dit betekend dan weer dat de vetten elders moeten worden opgeslagen, wat een reden kan zijn voor aankomen.
Als je niet genoeg water drinkt
We kunnen weken zonder eten, maar niet langer dan een paar dagen zonder water. Onze lichamen bestaan voor ongeveer 75% uit water. Als we dit percentage met maar 2% zouden verlagen zouden we al uitdrogen. Als we niet genoeg water binnen krijgen kunnen we ook last krijgen van de volgende klachten:
- moeheid
- slechte bloedcirculatie
- urineweg infecties
- hoge bloeddruk
- hoofdpijn
- rugpijn
- langzaam metabolisme
- slechte weerstand
- opstapeling van afvalstoffen
- langzamere denkprocessen
- stress
- gewichtstoename
- slechte spijsvertering
Alle bovenstaande klachten kunnen voorkomen bij uitdroging. Als je er een, of meerdere, herkent, heb je zeker niet genoeg gedronken en zal je je dagelijkse inname moeten aanpassen.
Goed om te weten
Wees matig met koffie, thee en alcohol. Deze vloeistoffen zorgen voor een hogere urine productie door de nieren, wat kan leiden tot extra vochtverlies. Soft drinks en alcoholhoudende dranken bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid calorieen. Water heeft 0% calorieen!
Dus..
Drink genoeg! Dat moge hopelijk duidelijk zijn nu. Hier is een klein schemaatje waar je je aan kan houden zodat je zeker genoeg water drinkt gedurende de dag.
- 250ml (een glas) als je op staat (voor je ontbijt)
- 250ml in het midden van de ochtend
- 250ml voor de lunch
- 250ml in de namiddag
- 250ml voor het avondeten
- 250ml voor het slapengaan
Als je een actief persoon bent heb je veel meer water nodig. Het is handig om een klein flesje water altijd bij je te hebben, bijvoorbeeld in de auto , je tas of naast je computer op je werk. Zo vergeet je nooit meer genoeg te drinken.
© Annigje Franssen voor F.H.I.T.’s Uden – 2017